Meer mensen verwarmen huis met airco vanwege lange wachttijd warmtepomp

Nu de gasprijzen steeds verder gestegen zijn, zijn mensen steeds vaker op zoek naar een alternatief voor hun huis verwarmen. Naast warmtepompen, houtkachels en elektrische kachels zijn er steeds meer mensen die hun huis willen verwarmen door een airco te installeren. Deze trend is wel wat noodgedwongen, aangezien de levertijd voor een andere goede oplossing, de warmtepomp, momenteel vaak is opgelopen tot 12 maanden.

Grote drukte

Door het hele land is de trend inmiddels zichtbaar en wordt er grote drukte gemeld van het installeren van airconditioning. “Door de enorme gasprijzen zijn mensen een beetje in paniek, merk ik wel. Mensen willen nu verwarmen met stroom in plaats van met gas, door die enorm hoge gasprijs”, zegt Martijn Verspeek, die een installatiebedrijf in Valkenswaard heeft.

Besparen

“Wanneer je de centrale verwarming aanzet om één of twee kamers in huis op te warmen, verbruikt de cv-ketel relatief veel gas. In bepaalde situaties kan het dan efficiënter zijn om de kamer te verwarmen met behulp van een airco.” Zo geeft brancheorganisatie Techniek NL aan.

Milieu Centraal

Goedkoop is een airco echter zeker niet, aangezien een standaard-airco al gauw zo’n 2500 euro kost en een luxe uitvoering zelfs 4000 euro, wat voor veel gezinnen zeker in deze tijd een onhaalbare investering is. Milieu Centraal geeft hier nog over aan dat ze het voordeel van de airco wel zien, maar dat ze vooral de voorkeur geven aan betere isolatie of een warmtepomp, mede dankzij de subsidies die hierop gegeven worden. “Daarnaast zijn airco’s wel echt alleen goedkoop en duurzaam in de winter”, aldus Milieu Centraal. “In de zomer slurpen ze juist energie en ben je uiteindelijk duurder uit.”

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.
WhatsApp chat